GG Caravan julkaisee romanien kansallispäivänä 8.4. oman version Gelem Gelem -kansallislaulusta

"Gelem Gelem on romanien kansallislaulu, jolla on vahva symbolinen merkitys kaikille romaneille", kertoo GG Caravanin perustaja Tero Roininen.

"Halusimme tehdä oman version kunnioituksesta ja arvostuksesta laulua kohtaan, joka on itselle yhtälailla tärkeä kuin Maamme-laulukin. "Gelem Gelem" tarkoittaa suomennettuna "kuljen kuljen", joka kuvastaa romanien elämäntapaa. Alkuperäisen julkaisun jälkeen kansallislaulu on synnyttänyt arvostuksen ja yhteenkuuluvuuden tunteen romanikulttuurin sisällä", Roininen jatkaa.

"Gelem Gelem on myös GG Caravan nimen alussa olevien kahden g-kirjaimen takana", Roininen paljastaa.

Lisää musiikkia on tulossa

GG Caravan Vol.2. levy on äänitetty, mutta levynjulkaisua lykättiin 2020 koronavuoden mittaan useampaan otteeseen. Toiveissa on päästä esittämään musiikkia livenä ja isolla kokoonpanolla mahdollisimman pian.

Sopivampaa julkaisuajankohtaa odotellessa, levylle on syntynyt uusia biisejä ja Vol.2. -levyn rinnalla tullaan julkaisemaan myös instrumentaalilevy, jonka päätösraidaksi on suunniteltu nyt julkaistava Gelem Gelem. Eli enemmän mannaa luvassa.

Haastattelimme Tero Roinista Gelem Gelem -julkaisun tiimoilta ja haastattelu on nähtävissä kokonaisuudessaan Menevä Records -sivulla. 
 

Yhdessä yhdenvertaisuuden puolesta

Haastattelimme Roinista myös syvemmin romanien tilanteesta Suomessa sekä kahden kulttuurin välissä elämisestä. Taustansa vuoksi Tero on omakohtaisesti kokenut, minkälaista on olla ja elää ulkopuolisena valtaväestöstä.

"Suomessa romaneilla menee hyvin – mutta vain, kun tilannetta verrataan muihin maihin. Vaikka meillä täällä Suomessa asiat ovat paremmin kuin jossain toisaalla, on meillä vielä paljon tehtävää, jotta yhdenvertaisuus toteutuisi ja romanit olisivat valtaväestön kanssa samalla viivalla. Romanit kohtaavat arjessa syrjintää. Esimerkiksi töihin pääseminen tai asunnon vuokraaminen vapailta markkinoilta on vaikeaa", Roininen listaa.

"Tähän kokemukseen voivat samaistua myös monet meidän kumppaneinamme toimivat taksiyrittäjät ja kuskit. Menevä on jo pitkään tuonut esille syrjinnän vastaisuutta omassa toiminnassaan, ja julkaisemme nyt romanien kansallispäivänä myös biisin lisäksi Teron haastattelun aiheen tiimoilta Menevän Syrjinnästä vapaa alue -kampanjasivulla: tervetuloakyytiin.fi", kertoo Menevän myynti- ja markkinointijohtaja Arto Peisa.

 

GG Caravan "Gelem Gelem", kuunneltavissa kaikilla suoratoistoalustoilla 8.4. alkaen. 

Spotify, Youtube, Apple Music