Kymmenelle ansioituneelle valinta uuteen Paraurheilun Kunniagalleriaan

Suomen Paralympiakomitea julkisti torstaina kansainvälisenä vammaisten päivänä ensimmäiset valinnat Paraurheilun Kunniagalleriaan. Valituksi tuli kymmenen henkilöä. Mukana on niin menestyneitä paralympiaurheilijoita kuin arvokasta pioneerityötä tehneitä taustahahmoja:

Alvar Sandström (Kirkkonummi/Helsinki), sotainvalidien urheilun edistäjä.
Arvo Karvinen (Leppävirta/Helsinki), suomalaisen näkövammaisurheilun isä.
Eija Kangas-Virtanen (Tuusula), kehitysvammaisten urheilun ja liikunnan kehittäjä.
Ilkka Vass (Espoo), elinsiirron saaneiden urheilun ja liikunnan edistäjä
Veikko Puputti (Kankaanpää), 5-kertainen jääratakelkkailun paralympiakultamitalisti ja vammaisurheilun edistäjä mm. Valtion liikuntaneuvostossa
Pertti Sankilampi (Kempele), 7-kertainen maastohiihdon paralympiakultamitalisti, amputoitujen urheilijoiden ja liikkujien motivaattori ja esikuva
Pekka Kujala (Soini/Espoo), menestynein näkövammainen suomalaisurheilija paralympialaisissa, 4-kertainen yleisurheilun heittolajien paralympiakultamitalisti
Kirsti Pennanen (Joroinen), menestynein näkövammainen suomalaisnainen paralympialaisissa, 4-kertainen maastohiihdon paralympiakultamitalisti
Jouko Grip (Pälkäne), menestynein suomalainen paralympiaurheilija, 12-kertainen paralympiakultamitalisti maastohiihdosta, ampumahiihdosta ja yleisurheilusta
Tanja Kari (Ii), menestynein suomalainen naisurheilija paralympialaisissa, 12-kertainen maastohiihdon paralympiakultamitalisti
 

– Onhan tämä historiallinen hetki. On aina hyvä muistaa mistä on lähdetty. Oman urheilu-urani osalta ajatukset ovat tietysti omissa vanhemmissani, jotka innostivat ja kannustivat minua urheilun pariin, mutta sitten vammautumiseni jälkeen myös sotainvalidiurheilijoissa. Heistä tämä on lähtenyt liikkeelle, ja oli suuri kunnia päästä paralympialaisissa samalle palkintopallille suomalaisten sotainvalidihiihtäjien kanssa, sanoo kempeleläinen reisiamputoitu hiihtäjäsuuruus Pertti Sankilampi.

Urheilijavalinnoissa tulevat hyvin esiin takavuosikymmenien vahvat suomalaislajit. Hiihtäjiä on mukana neljä (Sankilampi, Pennanen, Grip ja Kari). Pekka Kujala meritoitui yleisurheilun heittolajeissa ja hiihtäjistä Pennasella, Gripillä ja Karilla on paralympiamitaleja myös yleisurheilun puolelta.

– Ylpeä olen, että tulin ensimmäisten joukossa valituksi Kunniagalleriaan. Se, että tällaiseen valintaan oikeuttava urheilumenestys on saavutettu, on vaatinut 15 vuoden hiihtourheilijauran aikana vahvat taustajoukot ja verkoston taakse, kun on kyse näkövammaisten urheilusta. Laskeskelin, että minulla oli urani aikana noin 40 pyyteetöntä vapaaehtoistyötä tekevää ihmistä mahdollistamassa harjoitteluni ja kilpailemiseni toimimalla oppaanani ja olemalla muuten apunani. Heille kaikille hirvittävän iso kiitos, sanoo nelinkertainen hiihdon paralympiavoittaja, joroislainen Kirsti Pennanen.

Valituista Jouko Grip ja Tanja Kari kuuluvat myös Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n Hall of Fameen. Kari tuli vuonna 2018 ensimmäisenä paraurheilijana valituksi Suomen urheilun Hall of Fameen. Sankilampi (2003), Kujala (2004), Grip (2005) ja Pennanen (2009) ovat saaneet Pro Urheilu -tunnustuspalkinnon. Veikko Puputti sai vuonna 2009 Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun suuren ansioristin, joka voi samanaikaisesti olla 12 elossa olevalla suomalaisella.

– On mahtavaa, että paraurheilun arvostus ja huomioarvo ovat viime vuosina nousseet, ja Leo-Pekka Tähden ja muiden nykypäivän huippujen merkitystä ei voi liikaa korostaa. Mutta on hyvä muistaa ja kunnioittaa myös sitä huikeaa pioneerityötä, jota on tehty vuosikymmenten ajan. Siitä on kyse Paraurheilun Kunniagalleriassa, sanoo Paralympiakomitean pääsihteeri Riikka Juntunen.

– Urheilijat ovat nousseet tuloslistoissa kirkkaimmille mitalisijoille, mutta yhtä lailla koko liike on noussut marginaalista tietoisuuteen, varjosta valoon. Onkin hienoa, että Kunniagallerian valintatoimikunta on ottanut huomioon laajan kirjon sotainvalidien urheilusta lähtien. Mukana on urheilijoiden lisäksi myös tärkeää työtä tehneitä taustahahmoja, Juntunen jatkaa.

Me Menevällä olemme olleet ilolla mukana mahdollistamassa julkistustilaisuuden järjestelyjä ja kyyditsemässä arvovieraita. Saimme kunnian haastatella Kunniagalleriaan valittua 7-kertaista maastohiihdon paralympiakultamitalistia Pertti Sankilampea. Julkaisemme haastattelun Menevän omalla Youtube-kanavalla ja sosiaalisessa mediassa heti piakkoin. Onnittelut Menevän puolesta kaikille Kunniagalleriaan valituille urheilijoille ja heidän tukijoukoille! 

 

Kunniagalleriaan valitut urheilijat

Liitteenä olevassa kuvassa henkilöt järjestyksessä vasemmalta ylhäältä: Alvar Sandström, Arvo Karvinen, Eija Kangas-Virtanen, Ilkka Vass, Veikko Puputti, Pertti Sankilampi, Pekka Kujala, Kirsti Pennanen, Jouko Grip ja Tanja Kari.