Nuorten paralympiaryhmässä tulevaisuuden tähdet imevät itseensä urheilijan identiteettiä

Kahdeksan yleisurheilijaa, kuusi uimaria sekä judoka, alppihiihtäjä, meloja, sulkapalloilija, koripalloilija ja pöytätenniksen pelaaja muodostavat vuoden 2020 nuorten paralympiaryhmän, joka kokoontui helmikuun puolivälissä ensimmäiselle leirilleen Liikuntakeskus Pajulahteen Lahden Nastolaan. 

Nuorten paralympiaryhmä on Suomen Paralympiakomitean koordinoima ryhmä, johon kuuluu noin 20 urheilijaa joka vuosi. Ryhmässä on useita tulevien vuosien paralympiaurheilijoita ja potentiaalisia paralympiamitalisteja.

Nuorten paralympiaryhmän leireillä neljä kertaa vuodessa urheilijat paitsi harjoittelevat ja pääsevät kuulemaan asiantuntijaluentoja nuoren urheilijan uraan läheisesti liittyvistä aiheista myös viettämään aikaa yhdessä ja muodostamaan itselleen huippu-urheilijan identiteettiä.

– Moni teistä treenaa yhdessä vammattomien urheilijoiden kanssa. Muistan itse alppihiihtouraltani, miltä tuntui olla aina se oman treeniporukan hitain. Se ei aina tunnu helpolta, vaikka tietää hyvin mistä se johtuu. Mutta täällä leirillä te olette kaikki tulevaisuuden huippuja, nuorten paralympiaryhmän vetäjä, Paralympiakomitean kehittämispäällikkö Katja Saarinen sanoi ryhmäläisille.

Samoilla linjoilla oli jo useamman vuoden nuorten paralympiaryhmään kuulunut keihäänheittäjä Marcus Kavaleff, joka oli saapunut leirille tämänhetkisestä opiskelukaupungistaan Oslosta.

– Tärkeimpiä asioita täällä leirillä on vertaistuki. Me olemme vähän eri ikäisiä ja eri vaiheissa urheilijan polkua, joten pystymme tukemaan paljon toisiamme ja saamaan vinkkejä omaan treenaamiseen. Täällä voimme motivoitua toistemme suorituksista tekemään itsekin parempia suorituksia, Kavaleff totesi.

Nuorten paralympiaryhmä leireilee normaalisti neljä kertaa vuodessa Pajulahdessa, mutta tänä vuonna yksi leirityksistä on pohjoismaisen yhteistyön merkeissä syyskuussa Tanskassa. Nuorten paralympiaryhmään valitaan urheilijat aina vuodeksi kerrallaan.

– Joka vuosi järjestetään Para Talent Day, joka on ikään kuin testi- ja valintatapahtuma seuraavan vuoden nuorten paralympiaryhmään. Tänä vuonna Para Talent Day on vuoden viimeisen nuorten paralympiaryhmän leirin yhteydessä Pajulahdessa 22.–23. marraskuuta, Katja Saarinen kertoi.

– Para Talent Dayhin voidaan kutsua urheilijoita lajiliittojen ehdottamina, mutta sinne voi myös ilmoittautua ihan kuka tahansa, hän jatkoi.

Tämän vuoden nuorten paralympiaryhmässä on uusia urheilijoita noin neljäsosa. Yksi uusista on loppelaislähtöinen meloja Ilari Nousiainen.

– Kävin reilu vuosi sitten Para Talent Dayssa ja sen jälkeen aloin miettiä, mitkä lajit minua voisi kiinnostaa. Halusin monipuolisen lajin, joka haastaa koko kroppaani, myös heikompia osa-alueita. Löysin lajikseni yksikkömelonnan. Siinä tulee voimaa ja kestävyyttä ja se on vauhdikas laji, helsinkiläisen Melaveikot-seuran alaisuudessa treenaava Nousiainen kertoi.

Aivan pystymetsästä Nousiainen ei urheilu-uralle siirtynyt.

– Olen tosi paljon tehnyt voimaharjoittelua kuntosalilla ja lisäksi myös aerobista treeniä, uintia ja aikaisemmin myös hiihdin talvisin paljon. Tulen isosta perheestä, jossa on urheiltu ja liikuttu aina paljon, Nousiainen sanoi.

Vuoden 2020 ensimmäinen nuorten paraurheilijoiden leiri järjestettiin 15-16.2. Pajulahdessa. Menevä tarjoaa nuorille urheilijoille kyydin treeneihin ja takaisin. 

 

Teksti: Lauri Jaakkola Suomen Paralympiakomitea, Viestintäpäällikkö

Lisätiedot: Suomen Paralympiakomitea, kehittämispäällikkö Katja Saarinen, puh. 050 379 0959, katja.saarinen@paralympia.fi

Nuorten paralympiaryhmä lähdössä Pajulahteen
Kuvassa vasemmalta lähtien: ratakelaaja Sini Paukkeri, judoka Tessa Koponen, keihäänheittäjä Marcus Kavaleff,  uimari Ronja Weckström ja meloja Ilari Nousiainen. Kuva: Lauri Jaakkola

 

Menevä on Suomen Paralympiakomitean virallinen yhteistyökumppani.