7.9.2019

Menevän Ilmastotaksit yhdistivät asiantuntijat taksiasiakkaiden kanssa    

Helsinki Design Week käynnistyi Pohjoismaiden suurimmalla varastomyyntitapahtumalla, Kaapelitehtaalla pidettävällä Design Marketilla. Noin 200 mukana olevaa yritystä myivät edellisten sesonkien tuotteita ja mallikappaleita alennetuin hinnoin. Valtavan suosion saavuttanut tapahtuma synnytti pitkät jonot täysien salien ympärille. Tuotteissa näkyi kotimaisen suunnittelun lisäksi ekologisuus ja paikallisuus. Hyvä design luo arvoa erilaisille materiaalille ja tuo arkeen sekä helpotusta että ylellisyyttä.    

Menevän Ilmastotaksit kuljettivat Design Marketin asiakkaita ilmaiseksi Kaapelitehtaan ja Kiasman välillä. Nimensä tempaus sai siitä, että jokaisen kyydin mukana kulki ilmastoasiantuntija, jonka kanssa sai matkan aikana keskustella aiheeseen liittyvistä teemoista sekä halutessaan tehdä lahjoituksen ilmastohankkeeseen.    

Näkymä Kaapelihallin sisäpihalle, jossa ihmiset kulkevat kohti Design Market tapahtumaa

Viimeisen kolme vuotta ovat muuttaneet paljon, sanoo Sitran ilmastoasiantuntija    

Sitran Kestävää arkea hankkeen parissa työskentelevä Sari Laine on yksi ilmastotaksien kyydissä kulkeneita asiantuntijoita. Kestävä arki hanke on saavuttamassa kolmen vuoden rajapyykin, jonka aikana aihe on noussut pienen piirin parista kaikkien huulille. “Kolmessa vuodessa on tapahtunut paljon. Alun perin tavoitteena oli, että illalliskeskustelun aikana puhuttaisiin aiheesta, nyt ilmastonmuutos ei ole enää yleinen aihe, vaan puhutaan jo ratkaisuista”, Laine jatkaa.    

Sitran hanke on toteuttanut mm. 100 fiksua tekoa -kampanjan ja toteuttanut laajaa suosiota saaneen Elämäntapatestin. Tuoreeltaan on tutkittu ihmisten tunteita ilmastonmuutokseen liittyen. Taksimatkustamisessa Laine näkee ilmastopositiivisen puolen. “Kaupungeissa on tietysti parasta kulkea julkisilla kulkuneuvoilla tai lihasvoimin, satunnainen taksin käyttö on hyvä vaihtoehto yksityisautoilulle”, Laine sanoo. Myös kestävä muoti, jota Design Market edustaa on Laineelle tuttua, päällä on vaatelainaamosta hankittu lainavaate.  

Sitran Kestävää arkea-hankkeen parissa työskentelevä Sari Laine taksin kyydissä

Koivusta on kankaaksi, puuteollisuuden etsiessä uusia tuotteita    

Aamupäivän toinen Ilmastotaksin asiantuntija on Aalto-yliopistoa edustava Michael Hummel. Biopolymeerisenkemian professori on mukana hankkeessa, joka testaa koivun käyttämistä vaatekuituna. Vaikka koivun läpimurtoa vaateteollisuudessa saadaan vielä odottaa, muistavat monet jo Jenni Haukion itsenäisyyspäivän vastaanotolla käyttämän puvun, jonka materiaalina toimi juuri Aalto-yliopiston koivusta valmistettu loncell-kangas. “Suomi on ollut merkittävä paperin tuottaja, mutta menekki on laskussa ja tilalle etsitään uusia ratkaisuja. Tämän tyyppiselle tuotteelle on kova tarve korvaamaan paperia ja vaateteollisuus olisi valtava ostaja”, Hummel selittää koivukuitujen kehittämistä.    

Professori Michael Hummel Aalto Yliopisto

Oppilaiden haastama opettaja jäi asiantuntijan mieleen    

Tiina Kähö, Smart & Clean säätiön toimitusjohtaja, on juuri matkustanut Ilmastotaksin asiantuntijana keskustaan. Päivän aikana on syntynyt keskustelua Suomen roolista maapallon pelastajana, erityisesti mieleen on jäänyt kyydissä ollut liikunnanopettaja.    “Matkustimme opettajan kanssa, joka kertoi kuinka oppilaat haastavat rohkeasti opetajia ja haluavat tietoa ja näkemyksiä mm. Amazonin tulipaloista. Nuoria askarruttavat palojen syyt ja seuraukset”, Kähö kertoo.    

Kähön oma työ liittyy myös osin opetuksen ja yhteiskunnan kehittämiseen. Smart & Clean säätiön yhdistäessä kaupunkeja, kuntia ja yrityksiä, aktivoiden merkittäviä tekijöitä entistyä kunnianhimoisempiin ilmastotekoihin.    

Ilmastotaksi Kiasman taksitolpalla, Tiina Kähö kuvassa vasemmalla

Rakennusjätteen elinkaarelle parempi kohtalo    

Alkujaan Sveitsiläinen Delphine Rumo viimeistelee Suomessa maisteriopintojaan, aiheena rakennusjätteen kierrätys. “I am kipsilevy expert”, Rumo naurahtaa toistaessaan kipsilevysanan jo sujuvasti suomeksi.    “Kipsilevyn materiaalia on vaikea jäkikäsitellä. Kivimateriaali kuljetetaan Espanjasta laivoilla Suomeen ja täällä 80% siitä päättyy jätteeksi”, Rumo selittää. “Olen keskustellut taksimatkoilla aiheesta ihmisten kanssa ja se huolestuttaa ja hämmästyttää.”  

Menevä ilmastotaksi sivukuva autosta

 

 

Ilmastotaksi tapahtuma ideoitiin osaksi Helsinki Design Weekin tapahtumatarjontaa. Projekti on osa kuvataiteilija Gloria Lauterbachin työtä taiteilijana ja tutkijana. Menevä oli tapahtumassa mukana tarjoamalla tapahtuman kohtaamispaikkana toimivat taksikyydit. Lisäksi yhteistyöprojektiin osallistui ilmastokriisin ratkaisemisen eteen intohimoisesti työskenteleviä asiantuntijoita. 

Kiitämme omasta puolestamme kaikkia projektiin osallistuneita ja ennenkaikkea rohkeita asiakkaita, jotka tulivat avoimin mielin taksin kyytiin käymään mielenkiintoisia ja inspiroivia keskusteluja!